Virus, trojaner, cookie, spam, malware.

Når du anvender Internettet er du desværre også udsat for forskellige trusler fra mindre heldige elementer på nettet. det kan være virus, orme, trojanske heste, reklame, spam (også kaldet reklame), phishing og hackere og flere andre forskellige mulige programstumper, som som regel ondsindede personer vil smugle ind i din pc. Nogle tiltag har også været at forvandle en lang række af pc'er til zombier, som en hacker kunne overtage og anvende efter forgodtbefindende.

Alle disse ting bør du beskytte dig mod, også selvom du ikke syntes, at du har noget specielt vigtigt på sin computer.
 

Opdater dine programmer

Uanset hvilken type af pc, du anvender, vil der ofte efterfølgende komme opdateringer til dine programmer, både til operativsystemet men ikke mindst til de andre programmer. Det du kan være sikker på, er at alle officielle sikkerhedsrettelser vil altid komme via officielle kanaler, såsom Windows Update, Abobe Update mv. Senest var det Abobe, der måtte lægge navn til et angreb mod Google i Kina, hvor hackere udnyttede et hul i gratisprogrammet Adobe Reader. Da man ofte finder fejl og sårbarheder i diverse programstumper, er det lige så vigtigt, at du sikrer dig, at din pc bliver opdateret med disse rettelser.
 

E-mails

Mails, der tilsyneladende kommer fra personer og organisationer, som vi normalt ville stole på, kan også sagtens indeholde ekstraprogrammer, der sender udstyret op overarbejde eller til tælling, stjæle bankkonto adgange og passwords og/eller gøre den til en Zombie, så den kan styres af mailafsenderen.

Bl.a. Microsoft har slået for tur med en sådan mail, men det kan være hvem-som-helst fra hvilken-som-helst organisation, der kan blive udsat for dette. Det du kan være sikker på er dog, at såfremt der er et stort sikkerhedshul med risiko for 0-day infektion, så vil man IKKE udsende en mail personligt til dig med denne information og da slet ikke med en tåbelig forklaring i.

Du skal være opmærksom på mails med vedhæftede filer og hvis du bruger Outlook eller Outlook Express og har slået viewer skærmen til, så aktiverer du en evt. virus bare ved at enkelt klik på mailen. Mailvirus er så almindeligt i dag, at du skal være på vagt overfor mails også fra personer, som du kender. Du skal slå viewer funktionen fra og har du den mindste tvivl, skal du slette mailen. Husk at tømme papirkurven også.
 

Falske Antivirusprogrammer

Andre tiltag i cyberkrigen er virus, der udgiver sig for at være Antivirusprogrammer. Senest har navne som Spyware Protect 2009 og Antivirus Pro. Fælles for disse programmer er, at de tager din harddisk og/eller computer som gidsel og for at slippe af med det falske antivirusprogram, skal du f.eks. betale $50,00 til "producenten".
 

Instant Messenger/Messenger/Skype

I dag er messenger systemer meget udbredt og det gør, at du også her kan være sårbar, når du anvender disse programmer. Heldigvis skal du selv gøre noget for at blive inficeret ved hjælp af disse programmer, men da du typisk "snakker" med personer, du kender, er du yderligere sårbar.

 Et forsøg på at inficere via denne metode er typisk, at du modtager et link inde i programmet, som du så klikker på, og herved bliver sendt hen på en side, der indeholder den skadelige kode. Hvad der herefter sker er helt op til opfinderen af denne side.
 

8 gode råd om sikkerhed

Mange sikkerhedsproblemer kan undgås, hvis du tager et par enkle forholdsregler. Følg disse råd for at minimere din risiko.

1. Vær kritisk
Det er meget let at forfalske afsender-adressen i en mail, og de fleste virusser gør det helt automatisk.

2. Opdater din maskine
Sørg for at holde dine programmer (browser, email-program og operativsystem) opdateret.

3. Installer antivirusprogram og firewall
Et antivirusprogram kan scanne filer og advare dig inden de kommer ind på computeren. En firewall bremser angreb rettet mod sikkerhedshuller i styresystemet.

4. Sikkerhedsniveau i browseren
Vælg et niveau hvor du er beskyttet, samtidig med at du kan se de sider du vil på nettet.

5. Spam og junkmail
Din mailbox er et let mål for kræmmere, krejlere og andre som ønsker at sælge dig det nyeste indenfor automatiske næsehårsfjernere.

6. Vær kritisk overfor advarsler
Det er ikke altid klogt at slette mistænkelige filer, selv om du får en hårrejsende advarsel om en ny altødelæggende virus.

7. Undgå uønskede programmer
Lad være med at installere alt du får tilbudt.

8. Passwords
Hvis du ikke vælger et godt password, kan din pc være et åbent ta-selv-bord.